Dođi, vidi, pričaj dalje BOSNA I HERCEGOVINA   Kupite knjigu preko Amazon.de

Grad Sarajevo

Karta: Grad Sarajevo

​Sarajevo, glavni grad BiH, ima interesantnu i bogatu historiju. Mnogi ga nazivaju i evropskim Jerusalemom, zbog bogomolja različitih konfesija koje se smjenjuju svakih 50 metera, a svaka plijeni svojom posebnom ljepotom.

Sarajevo je atraktivna turistička destinacija. Obilazak starih dućana na BašÄaršiji, posjeta muzejima i obilazak raznih bogomolja su najpopularnije meÄ‘u turistima. Grad se može još bolje upoznati obilaskom mahala oko grada, posjetom nekoj od manifestacija u gradu i kroz tradicionalnu sarajevsku kuhinju. Najvažnije manifestacije su: BašÄaršijske noći, Sarajevo film festival (SFF), Sarajevska zima, festival teatara MESS i Sarajevo Jazz Fest.

Sarajevo kroz historiju (0)

​

Područje sarajevske kotline bilo je nastanjeno još od neolita. U Butmiru kod Ilidže pronaÄ‘eni su jedinstveni keramički predmeti i lončano posuÄ‘e iz tog perioda (2400 - 2000 p.n.e). Prije dolaska Rimljana ovaj prostor je naseljavalo ilirsko pleme Dezitijati. Glavna kolonija Rimljana, Aquae Sulfurae, izgraÄ‘ena je na području današnje Ilidže. U Srednjem vijeku Sarajevo je bilo dio bosanskog kraljevstva i bosanske župe Vrhbosna.

....

Sarajevo je danas atraktivna turistička destinacija. Obilazak starih dućana na BašÄaršiji, posjeta muzejima i obilazak raznih bogomolja su najpopularnije meÄ‘u turistima. Grad se može još bolje upoznati obilaskom mahala oko grada, posjetom nekoj od manifestacija u gradu i kroz tradicionalnu sarajevsku kuhinju. Najvažnije manifestacije su: BašÄaršijske noći, Sarajevo film festival (SFF), Sarajevska zima, festival teatara MESS i Sarajevo Jazz Fest.

 

Vijećnica
Marijin dvor

Baščaršija (1)

​

BašÄaršija se nalazi na desnoj obali rijeke Miljacke i oduvijek je bila centar privrednog života u gradu. Oko glavnog trga vremenom je nastalo niz specijalizovanih zanatskih centara, po kojima su ulice dobivale i svoja imena: Sarači (sedlari, papuče i kožna galanterija), Kovači, Kazandžiluk (prerada bakra), Kundurdžiluk (cipelari), ÄŒizmedžiluk (čizmari), Kujundžiluk (zlatari), ÄŒurčiluk (krznari). Mnogi zanati su vremenom nestajali. Stara atmosfera se danas još može osjetiti u ulici Kazandžiluk, gdje se prodaju proizvodi od kovanog bakra. Na glavnom trgu se nalazi Sebilj, drvena fontana izgraÄ‘ena 1891. godine.

BašÄaršiju, osim zanatskih radnji, odlikovali su brojni hanovi (prenoćišta), magaze i daire (skladišta), bezistani (robne kuće u kojima se prodavao tekstil) i hamami (javna kupatila).

....

 

Sebilj
Centralni trg
Morića Han
Gazi Husrev-begov bezistan
Gazi Husrev-begov bezistan
Gazi Husrev-begov hamam

Muzeji u Sarajevu (2)

​Postavke Muzeja grada Sarajeva (www.muzejsarajeva.ba) nalaze se na više lokacija. Glavna postavka muzeja, o historiji i razvitku grada Sarajeva, nalazi se u objektu Bursa bezistana. U muzeju se nalazi i maketa sa izgledom BašÄaršije iz 1878. g. Ostale postavke muzeja nalaze se u više depandansa, a to su: Muzej Sarajevo 1878-1918, Muzej Jevreja BiH, Svrzina kuća i Despića kuća.

....

U Velikim dairama nalazi se Art kuća sevdaha, muzej koji prikazuje historijski razvoj sevdalinke, tradicionalne bosanske ljubavne pjesme. U dvorištu muzeja nalazi se kafana u kojoj se uz lagane zvuke sevdalinke može okrijepiti uz bosansku kafu, kolače ili tradicionalni sok od zove, ruže ili smreke.

Zemaljski muzej BiH, najznačajnija je kulturna institucija u BiH, a osnovan je 1888. g. Sam muzej je izgraÄ‘en 1913. g. Posjeduje arheološko, etnografsko i prirodnjačko odjeljenje sa botaničkom baštom.

Muzej Grada Sarajeva
Muzej Grada Sarajeva
Muzej Sarajevo 1878-1918
Muzej Sarajevo 1878-1918
Svrzina kuća
Svrzina kuća
Despića kuća
Despića kuća
Art Kuća Sevdaha
Art Kuća Sevdaha
Zemaljski muzej

Mostovi u gradu (3)

​Mostovi u gradu nastali su zbog potrebe da se povežu desna i lijeva obala rijeke Miljacke na kojima se grad razvijao od XV st. Na desnoj obali nastao je trgovački dio grada (BašÄaršija), dok je lijeva obala bila namjenjena za upravu i vojsku. Najstariji sačuvani kameni most u gradu je Latinska ćuprija. Izgradio ga je 1541. g. sarajevski beg Ali-Ajni. U njegovoj blizini izvršen je atentat na Franza Ferdinanda 1914. g. Uzvodno od Latinske ćuprije, kod zgrade Vijećnice, nalazi se Šeher-ćehajina ćuprija. Most je izgraÄ‘en 1585/6. g. kao zadužbina Alije Hafizadića. Oba mosta spadaju u višesvodne kamene mostove, kakav je bio i Carev most ispred Careve džamije. Prvobitni Carev most od drveta igradio je Isa-beg Ishaković, da bi na njegovom mjestu Gazi Husrev-beg 1510 g. izgradio kameni most. Zbog dotrajalosti Austro-Ugari su srušili kameni most i umjesto njega, malo uzvodno, napravili prvi betonski most sa istoimenim nazivom.

....

Šeher-Ćehajina ćuprija
Latinska ćuprija
Aifelov most
Ars Aevi most

Judaizam u Sarajevu (4)

​Jevreji sefardi su došli u BiH nakon progona iz Španije u XVI st. Već 1581. g. gradi se prva sinagoga, Stari hram u kompleksu Sijavuš-pašinih daira. U Starom hramu se od 1966. g. nalazi Muzej Jevreja. Tokom XIX st. sefardi podižu Novi hram (danas galerija) i sinagogu na Mejtašu. IzmeÄ‘u 1926. i 1930 g. na desnoj obali Miljacke izgraÄ‘en je Veliki hram (Templ) sa velikom elipsoidnom kupolom. Danas je u objektu smješten Bosanski kulturni centar.

....

Aškenaška sinagoga
Unutrašnjost sinagoge
Muzej Jevreja
Muzej Jevreja
Muzej Jevreja
Jevrejsko groblje
Jevrejsko groblje

Islam u Sarajevu (5)

​Najveći sakralni objekt islamske arhitekture u Sarajevu i BiH je Gazi Husrev-begova (Begova) džamija na BašÄaršiji iz 1531. g. Unutrašnost džamije je bogata zidnom ornamentikom i kaligrafijom, kao i mnogim orijentalnim tepisima. U dvorištu džamije nalazi se paviljon sa šadrvanom, dva turbeta (mauzoleja) od Gazi Husrev-bega i Murat-bega Tardića, više grobova uglednih Sarajlija iz XIX st. i mekteb (osnovna škola).
U blizini džamije nalazi se sahat-kula iz XVII st. Sat pokazuje vrijeme "a la turca" tj. po lunarnom kalendaru. U trenutnku zalaska sunca je tačno 12 sati

.....

 

Begova džamija
Begova džamija
Turbe
Sahat-kula
Careva džamija
Dvorište Careve džamije
Medresa Kuršumlija
Gazi Husrev-begova biblioteka
Groblje Alifakovac

Katoličanstvo u Sarajevu (6)

​Stara katolička crkva nalazila se je izmeÄ‘u Latinske ćuprije i hotela Evropa (Latinluk). Izgorjela je 1697. g. u naletu Eugena Savojskog. Tek kada je 1881. g. Sarajevo postalo centar Vrhbosanske nadbiskupije, na lokalitetu današnje franjevačke crkve sv. Ante, gradi se nova crkva. Osnivač Vrhbosanske nadbiskupije, po nalogu pape, bio je nadbiskup Josip Stadler (1843-1918.).

....

Sarajevska katedrala
Sarajevska katedrala
Crkva sv. Ante
Katoličko groblje

Pravoslavlje u Sarajevu (7)

​Kompleks Stare pravoslavne crkve, jedan od najstarijih i najvrijednijih kulturno-historijskih spomenika u Sarajevu, nastao je početkom XVI st. Centralno mjesto u kompleksu zauzima hram sv. ArhanÄ‘ela Mihaila i Gavrila. Karakteristično za hram je galerija na stubovima oko centralnog prostora crkve. Galeriju su prije koristile samo žene za vrijeme molitve. Zvonik crkve je podignut 1881. g. U istočnoj strani crkvenog dvorišta, u prostorijama crkvenih daira (magacina), 1889. g. otvoren je crkveni muzej. On se sastoji od 4 izložbene sale i posjeduje vrijednu kolekciju ikona, rukopisa, knjiga, liturgijskih predmeta i slikarskih radova. U sklopu kompleksa nalazi se ljetna bašta i vinoteka.

....

Stara pravoslavna crkva
Stara pravoslavna crkva
Saborna crkva
Saborna crkva
Pravoslavni groblje

Obilazak mahala (8)

​Duša Sarajeva krije se u sarajevskim mahalama, tj. stambenim četvrtima. Ove dijelove grada obavezno treba posjetiti krenuvši od BašÄaršije uz Kovače do Žute tabije, a potom preko ulica Nevjestina i Ispod grada do Bijele tabije. Sa Žute ili Bijele tabije može se napraviti lijepa panoramska slika Sarajeva. Spuštanjem preko Vratnika i kapije Širokac ponovo se dolazi do grada. Nakon toga može se prošetati ulicama : Ćemerlina, Sagardžije, Logavina, Josipa Štadlera.

Ovo je najbolji način da se upozna dio grada iz osmanskog perioda, otkriju mnogi sarajevski sokaci, česme i stepeništa. Dio kuća je još sačuvao staru stambenu arhitekturu sa doksatima, divanhanama i visokim zidovima.

Žuta tabija
Kapija Å irokac
Kuća Alije Đerzeleza
ÄŒesma

Sarajevska kuhinja (9)

​Tradicionalna kuhinja se može isprobati u ašÄinicama, buregdžinicama (pite) i ćevabdžinicama (ćevapi).

AšÄinice nude čorbe (begova, sarajevska ili čorba sa povrćem), kuhana jela i kolače. NajčešÄ‡a kuhana jela su: sarma (meso i riža umotani u listove kiselog kupusa, kelja, raštike ili vinove loze), bamija, sitni ćevap (dinstani komadići junetine sa povrćem), sogan-dolma (luk punjen mljevenim mesom) i povrće kao prilog. Od kolača najčešÄe se služi: baklava, kadaif i hurmašica. Poznatije ašÄinice su: ASDŽ, Hadžibajrić i Sofra.

Pita je najtradicionalnije bosansko jelo. Priprema se od jufke (veoma tanko razvijenog tijesta) u koju se umotavaju razna punjenja. Umotana jufka se može slagati u krug (zvrk) ili paralelno. NačešÄ‡e se priprema: burek (sa mesom), sirnica (sa sirom), zeljanica (sa špinatom) i slatka jabukovača (sa jabukom).

Sarajevski ćevapi se služe u somunu, a kao prilog se dodaje sitno izrezani luk i po želji kugla kajmaka. Poznatije ćevabdžinice su: Ferhatović, Mrkva i Željo.

U samom centru grada nalazi se dosta tradicionalnih i modernih kafea i čajdžinica. U tradicionalnim kafeima kafa se još pravi na turski, tj. bosanski način. Kafa se služi u džezvi i pije iz fildžana uz kocku šećera. Posebna zanimljivost je tzv. tucana kahva, koja se pravi na sličan način, ali se umjesto sitno mljevene koristi istucana kafa.

Veoma interesantna je posjeta i restoranima na okolnim brežuljcima. Bašte ovih restorana nude lijep pogled na grad, pogotov u večernjim satima.

Ćevapi
Ćevabdžinica
Ćevabdžinica
Buregdžinica
Sirnica (pita)
Aščinica
Aščinica
Tucana kahva
Tucana kahva
Čajdžinica Džirlo

PRATI NA:

FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle+
Podijeli:

Sva poglavlja

01. Rijeka Neretva - gornji tok

02. Rijeka Neretva - srednji tok

03. Prenj (bosanski Himalaji)

04. Blagaj i plato Podveležja

05. Grad Mostar

06. Vinska cesta i Međugorje

07. Neum i neumsko zaleđe

08. Stolac i Počitelj

09. Jugoistočna Hercegovina

10. Rijeka Tara i NP Sutjeska

11. Grad Sarajevo

12. Okolina Sarajeva

13. Planina Bjelašnica

14. Planina Treskavica

15. Fojnica i Kraljeva Sutjeska

16. Okolina Olova i Vareša

17. Planine Jahorina i Romanija

18. Rijeka Drina - gornji tok

19. Srebrenica i okolina

20. Sjeveroistočna Bosna

21. Park Tajan i Kamenica

22. Region oko rijeke Usore

23. Planina Vlašić i Travnik

24. Jajce i Plivska jezera

25. Skopaljska dolina

26. Livno i okolina

27. Banja Luka i NP Kozara

28. Rijeka Sana - srednji tok

29. Nacionalni park Una

30. Rijeka Una - srednji tok