Dođi, vidi, pričaj dalje BOSNA I HERCEGOVINA   Kupite knjigu preko Amazon.de

PRATI NA:

Facebook YouTube Twitter Instagram Google+

Podijeli:

UVID U KNJIGU:

Turistički vodič: Dođi, vidi, pričaj dalje BOSNA I HERCEGOVINA - 30 nezaboravnih dana
Novo dopunjeno izdanje
30.11.2017.
Novo dopunjeno izdanje
Polovinom novembra štampano je novo ...
Učešće na sajmu Buch Wien 2017
18.10.2017.
Učešće na sajmu Buch Wien 2017
        Na ...
Uskoro i izdanje na českom jeziku
09.10.2017.
Uskoro i izdanje na českom jeziku
Sredinom mjeseca novembra 2017. godine iz ...
150 turističkih destinacija u BiH
05.04.2017.
150 turističkih destinacija u BiH
Knjiga "Dođi, vidi, pričaj dalje BOSNA I ...
Interesantni muzeji u Bosni i Hercegovini
03.07.2016.
Interesantni muzeji u Bosni i Hercegovini
Zemaljski muzej Bosne i ...
Malo drugačije slike Mostara
16.05.2016.
Malo drugačije slike Mostara
Stari most u Mostaru - vječita ...
Pet lokacija koje će vas očarati u Bosni i Hercegovini
27.04.2016.
Pet lokacija koje će vas očarati u Bosni i Hercegovini
Rijeka Semešnica Semešnica, ...
Top 10 turističkih destinacija i aktivnosti u Bosni i Hercegovini
19.04.2016.
Top 10 turističkih destinacija i aktivnosti u Bosni i Hercegovini
1) Grad Mostar Mostar je grad je prelijepe ...

Nezaboravan odmor u sjevernoj Hercegovini

03.04.2016.

Planinarenje - rafting - biciklizam u okolini Konjica

Svaki boravak u Bosni i Hercegovini iskoristim i za obilazak neke nove lokacije koju bi mogao dodati u sljedeće izdanje knjige "Dođi, vidi, pričaj dalje BOSNA I HERCEGOVINA". Osnovna ideja knjige je da čitaocu predstavi cijelu geografsku i kulturnu raznolikost Bosne i Hercegovine, da opiše mjesta koja može posjetiti i aktivnosti u prirodi koje može napraviti.

Odmore najradije provodim u Hercegovini. Jedno od područja koje još nisam bio obišao, a koje mi se činilo jako privlačno za vožnju biciklom, nalazi se na potezu od Rujišta do Boračkog jezera na istočnim padinama planine Prenj. Nažalost motel Snježna kuća na Rujištu ne posjeduje u ponudi iznajmljivanje mount bike bicikla, što je otežavalo realizaciju ove aktvinosti. To je prava šteta, jer je Hansko polje, pored Rujišta, idealno mjesto za lagane bike vožnje. Kada već nisam uspio napraviti vožnju od Rujišta do Boračkog jezera, pokušao sam organizovati istu u suprotnom pravcu i to mi je uspjelo. Kako bi boravak u Konjicu upotpunio, odlučio sam ponovo ponoviti rafting na rijeci Neretvi i napraviti još jedan uspon na Prenj, moju najdražu planinu u u Bosni i Hercegovini. Rezultat planiranja je trodnevni odmor u prirodi u okolini Konjica upotpunjen sa tri različite aktivnosti: trekking, rafting i biking.

 

Prvi dan - Planinarenje na Prenju

Dolina Tisovica - Prenj

Prvi dan bio je rezervisan za planinarenje. Iz Konjica se obično koriste dvije staze za uspon na Prenj. Jedna vodi iz doline rijeke Konjičke Bijele preko prevoja Skok do planinskog skloništa Jezerce, a druga vodi iz doline rijeke Idbar, preko uspona Zmijanac, do doline Tisovice i dalje do planarskog skloništa Vrutak.

Stočarstvo na Prenju

Ovaj put odlučio sam se stazu preko Tisovice, po meni najljepšoj dolini na Prenju. Vodič mi je bio Suda iz GSS Konjic. Jedan veoma iskusan planinar i veoma zanimljiv čovjek. Cilj nam je bio preko Tisovice popeti se na Zelenu Glavu, najvisočiji vrh Prenja.

Pogled na dolinu Tisovice - Prenj
Jutro je osvanulo veoma sunčano, ali vremenska prognoza za taj dan nije bila baš obećavajuća. Kola smo parkirali na kraju doline rijeke Idbar. Uspon uz Zmijanac je trajao 3 sata. Naš trud je bio nagrađen prelijepim pogledo duž doline Tisovice prema Zelenoj Glavi.

Zelena Glava - Prenj
Na Tisovici se ljeti mogu sresti veća stada ovaca. Tako je bilo i ovaj put. Iako je već bio juni, na nekim tačkama pored staze smo još nailazili na ostatke snijega.

Uspon prema Zelenoj Glavi

Uspon prema Zelenoj Glavi

Nažalost vrijeme taj dan nije bilo na našoj strani. Kada smo došli do Sedla, 100 m ispod vrha Zelena Glava zbog crnih oblaka smo ipak odlučili odustati od uspona i krenuti nazad. Na kraju smo imali sreće. Prije kiše uspjeli smo stići do skloništa Vrutak. Tu smo sačekali da kiša stane te smo nastavili prema spust prema dolini Idbra.

Sedlo - Prenj

 

Drugi dan - Rafting na Neretvi

Drugi dan je na programu bio rafting. Pridružio sam se grupi formiranoj u rafting klubu Neretva Rafting - Džajića buk. Poslije doručka sjeli smo u kombi i uputili se prema Glavatičevu. Dan je bio sunčan i topao, idealan za rafting.

Rafting na Neretvi

Već prvi metri vožnje u čamcu na Neretvi pokazali su da sam bio upravu. Boje Neretve, visoki sivi kanjon, netaknuta priroda i malo adrenalina nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Rafting kroz kanjon Neretve

Prvu pauzu smo napravili ispod stijene visoke 5 metara koju skiperi i odvažni turisti koriste da bi pokazali svoje umijeće u skokovima u hladnu Neretvu.

Ušće Rakitnice u Neretvu

Ušće Rakitnice u Neretvu

Drugi i duži odmor napravili smo na ušću rijeke Rakitnice u rijeku Neretvu. Ušće je taj dan preplavila grupa tinejdžera koji su imali odličnu zabavu. Ako bi mene neko upitao gdje se nalazi raj na zemlji, ušće Rakitnice bi bio moj odgovor.

Rafting niz Neretvu

Rafting niz Neretvu

Nakon pauze uslijedio je nastavak spusta kroz kanjon Neretve, prolazak ispod vodopada, kupanje u Neretvi i na kraju body raft tj. skok u Neretvu i spuštanje niz buk. Osmijeh na licu nije mogao sakriti niti jedan učesnik raftinga. Na kraju spusta u rafting klubu nas je čekao bogat i ukusan ručak.

 

Treći dan - Bike Park Prenj

Trećeg dana na red je došao biciklizam. Mount bicikla smo dobili u agenciji Visit Konjic. U društvu sa Sanjinom Džajićem uputio sam se od sela Borci prema Rujištu.

Uspon Boračka Draga

Put prvo vodi dugim i blagim usponom uz Boračku Dragu. Vozili smo po dobro utabanom makadamskom putu i većinom dijelom kroz šumu.

Pogled na Boračko jezero

Sa naše lijeve strane imali smo odličan pogled na Boračko jezero. Nakon 2 sata vožnje i više manjih pauza došli smo do visoravni Batijevica, tj. najviše tačke današnje ture.

Bike Park Prenj

Nekropola stećaka

Tu nam se je otvorio vidik prekrasnog i mirnog kraškog predjela na istočnim padinama planine Prenj. U hladu ispod prvog većeg stabla pored puta odlučili smo napraviti dužu pauzu za ručak. Bili smo prilično iznenađeni kada smo iz suprotnog pravca vidjeli veću grupu biciklista. Bila je to grupa italijana, koja je odlučila godišnji odmor provesti vozeći od Dubrovnika preko Mostara do Sarajeva. Taj dan su vozili etapu od Mostara do Boračkog jezera.

Pogled na Hansko polje
Nakon pola sata vožnje po visoravni stigli smo do ruba Hanskog Polja. Do Rujišta nas je dijelio još najslađi dio puta, tj. spust niz novoasfaltiranu cestu. Nezaboravan osjećaj. Na Rujištu smo natočiti vodu na izvorištu Ošljak, napravili pauzu i krenuli ponovo nazad prema Boračkom jezeru.

Nazad do Rujišta prema Boračkom jezeru

 

 

Ovu priču želio sam već davno objaviti, ali zbog drugih obaveza to nisam do sada uspio napraviti. Možda ova priča bude inspiracija nekome da ponovi sličnu avanturu.

Ovo je prijedlog za jednu veću grupu i za 4 dana odmora. Krenuti iz Konjica preko Prenja za Rujište. Za to su potrebna dva dana i potrebno je dogovoriti noćenje u planinarskoj kući Jezerce ili Vrutak. Treći dan vožnja biciklom od Rujišta do Boračkog jezera i spavanje na Boračkom jezeru. Četvrti i zadnji dan rafting na Neretvi nazad do Konjica.

Zahvalio bih se Kasimu Džajiću iz rafting kluba Neretva Rafting i Sanjinu Bubalu iz Agencije Visit Konjic na pomoći pri realizaciji ovih aktivnosti oko Konjica. Radujem se već novom druženju i novim avanturama u ovoj godini.


Konjic, dolazim ponovo!