Dođi, vidi, pričaj dalje BOSNA I HERCEGOVINA   Kupite knjigu preko Amazon.de

PRATI NA:

Facebook YouTube Twitter Instagram Google+

Podijeli:

UVID U KNJIGU:

Turistički vodič: Dođi, vidi, pričaj dalje BOSNA I HERCEGOVINA - 30 nezaboravnih dana
Novo dopunjeno izdanje
30.11.2017.
Novo dopunjeno izdanje
Polovinom novembra štampano je novo ...
Učešće na sajmu Buch Wien 2017
18.10.2017.
Učešće na sajmu Buch Wien 2017
        Na ...
Uskoro i izdanje na českom jeziku
09.10.2017.
Uskoro i izdanje na českom jeziku
Sredinom mjeseca novembra 2017. godine iz ...
150 turističkih destinacija u BiH
05.04.2017.
150 turističkih destinacija u BiH
Knjiga "Dođi, vidi, pričaj dalje BOSNA I ...
Interesantni muzeji u Bosni i Hercegovini
03.07.2016.
Interesantni muzeji u Bosni i Hercegovini
Zemaljski muzej Bosne i ...
Malo drugačije slike Mostara
16.05.2016.
Malo drugačije slike Mostara
Stari most u Mostaru - vječita ...
Pet lokacija koje će vas očarati u Bosni i Hercegovini
27.04.2016.
Pet lokacija koje će vas očarati u Bosni i Hercegovini
Rijeka Semešnica Semešnica, ...
Top 10 turističkih destinacija i aktivnosti u Bosni i Hercegovini
19.04.2016.
Top 10 turističkih destinacija i aktivnosti u Bosni i Hercegovini
1) Grad Mostar Mostar je grad je prelijepe ...

Top 10 turističkih destinacija i aktivnosti u Bosni i Hercegovini

19.04.2016.

1) Grad Mostar

Mostar

Mostar je grad je prelijepe arhitekture iz osmanskog i austrougarskog perioda. Nastaje u srednjem vijeku, a intenzivniji razvoj doživljava u XVI i XVII st nakog izgradnje kamenog mosta preko Neretve, danas zvanog Stari most.
Mostar je idealna lokacija za smještaj i polazište za ostale izlete i destinacije u Hercegovini do kojih je potrebno maksimalno jedan sat vožnje automobilom.

 

2) Grad Sarajevo

Sarajevo

Sarajevo, glavni grad u Bosne i Hercegovine, ima interesantnu i bogatu historiju. Mnogi ga nazivaju i evropskim Jerusalemom, zbog bogomolja različitih konfesija koje se smjenjuju svakih 50 metera, a svaka plijeni svojom posebnom ljepotom.
Među turistima najpopularniji su obilazak starih dućana na Baščaršiji, posjeta muzejima i obilazak raznih bogomolja. Grad se može još bolje upoznati obilaskom mahala oko grada, posjetom nekoj od manifestacija u gradu i kroz tradicionalnu sarajevsku kuhinju. Najvažnije manifestacije su: Baščaršijske noći, Sarajevo film festival (SFF), Sarajevska zima, festival teatara MESS i Sarajevo Jazz Fest.

 

3) Rafting

Rafting u Bosni i Hercegovini

Najpopularnija vanjska aktivnost koju je moguće isprobati u Bosni i Hercegovini je rafting. Najpopularniji je niz prelijepe rijeke Neretvu, Taru, Vrbas i Unu. Po meni je najljepši kroz kanjon rijeke Neretve, sa najviše adrenalina i najvećim slapovima na rijeci Uni, a najatraktivniji na hirovitoj Tari.
Svi oni koji se odluče za rafting trebaju prvo ugovoriti termin sa jednim od rafting klubova. U cijenu raftinga je uključen: prevoz učesnika do startne lokacije za rafting, oprema za rafting i obično ručak poslije raftinga. Svaki čamac sa gostima dobije iskusnog skipera za sigurno spuštanje. Rafting je prikladan skoro za sve generacije.

 

4) Grad Jajce

Jajce

Jajce je smješteno u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Grad je podignut na samom ušću rijeke Plive u Vrbas, na lokaciji koju krasi 22 m visok vodopad na rijeci Plivi. Imao je veoma burnu i značajnu prošlost, čiji se tragovi još uvijek vide na svakom koraku. U samom gradu i njegovoj bližoj okolini nalazi se 27 spomenika sa liste nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, što ovaj grad čini unikatnim muzejom na otvorenom.
Jajce je jedino očuvano utvrđeno gradsko naselje u Bosni i Hercegovini koje je imalo sve odlike urbanog središta u XV st., kada je bio sjedište bosanskog kraljevstva. U njemu je stolovao i 1463. g. život okončao posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.

 

5) Stari grad Počitelj

Pocitelj

Stari grad Počitelj nalazi se 30 km južno od Mostara. Ovaj jedinstveni grad od kamena zajedno sa rijekom Neretvom, na koju je naslonjen, čini jedinstvenu prirodno-kulturnu cjelinu.
Pretpostavlja se da je tvrđavu Počitelj osnovao bosanski kralj Stjepan Tvrtko I 1383. g. Grad pada pod osmansku upravu 1471. g. U XVI st i XVII st nastaju najznačajniji objekti u gradu kao Hadži-Alijina džamija, Šišman-Ibrahimpašina Medresa, hamam i javna kuhinja (imaret), prenoćište (han) i sahat-kula.
Kada dođete u Počitelj, obavezno prošetajte svim uskim ulicama kako biste otkrili bogatu arhitekturu izuzetne vrijednosti koja se nalazi unutar zidina ovoga grada. Nemojte propustiti da nešto pojedete i popijete na nekoj od terasa u gradu, gdje možete, uz jelo i piće uživati u prekrasnom ambijentu mediterana.

 

6) Međugorje

Međugorje

Međugorje je malo mjesto između Čitluka i Čapljine. Poznato je od 24. juna 1981. g. kada se na lokaciji Podbrdo pred šestero djece ukazala Gospa. Po svjedočenju očevidaca, Gospa se ukazuje svakodnevno, pozivajući cijeli svijet na obraćanje i mir. Od tada Međugorje postepeno postaje centar katoličkog vjerskog turizma i svjetsko marijansko svetište. Rimokatolička crkva još nije proglasila Međugorje zvaničnim svetištem.
Vjernici, osim obilaska crkve Sv. Jakova u centru naselja, obavezno obiđu mjesto ukazanja Gospe na Podbrdu i popnu se križnim putem na brdo Križevac (520m) iznad Međugorja.

 

7) Brdski biciklizam

Bike Parks u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina sa svojim brojnim planinama postaje sve poznatija kao atraktivna destinacija za vožnje sa brdskim biciklima. Zadnjih godina su označene staze na više planinama te je nastalo više Bike Parkova. Planine sa najviše označenih staza su; Bjelašnica, Igman, Prenj, Velež, kao i Park prirode Blidinje.

 

8) Planinarska šetnja Umoljani - Lukomir

Planinarenje na Bjelašnici

Ljeti ne treba propustiti priliku za šetnju Bjelašnicom i upoznavanje starih planinskih sela na obroncima ove planine. Najljepša je kružna tura od sela Umoljana do sela Lukomir.
Kraća staza vodi južnim padinama Bjelašnice preko doline Studeni potok i onda desnom stranom kanjona rijeke Rakitnice. Kanjon Rakitnice dostiže dubinu i do 1000 m. Ova tura u dužini od 6 km može se preći za 3 h hoda. U selu Lukomir se može potražiti osvježenje, kupiti lokalni sir ili naručiti ručak kod nekog od mještana. Za povratak do Umoljana se može izabrati i duža tura preko visoravni Dugo polje i prevoja Crveni klanac. Ova staza dužine 9 km može se preći za 4,5 h hoda.

 

9) Vrelo Bune i Blagaj

Blagaj i Vrelo Bune

Jedinstveno i veoma atraktivno vrelo rijeke Bune nalazi se ispod 200 m visoke litice nedelako od Blagaja. Litice iznad vrela su do prije dvadesetak godina bile utočište bjeloglavim supovima.
Pored samog vrela na desnoj obali, uronjena u prirodno okruženje kamena i vode, nalazi se derviška Tekija izgrađena do 1520. g. Tekija služi kao mjesto za derviške obrede (zikr) i kao stambena kuća šejha (derviški starješina). Obredi se vrše u najvećoj prostoriji zvanoj semahana. Tekija predstavlja vrijedan sakralno-stambeni objekat islamske arhitekture sa vidljivim utjecajem baroka.
U okolini vrela na obalama rijeke Bune nalazi se više restorana specijalizovanih za jela od pastrmke, koja se uzgaja u obližnjim ribnjacima.

 

10) Bosanska kuhinja

Bosanska kuhinja

Posjeta jednoj zemlji nije potpuna, ako se ne probaju lokalna tradicionalna jela i pića.
Pita je najtradicionalnije bosansko jelo. Priprema se od jufke (veoma tanko razvijenog tijesta) u koju se umotavaju razna punjenja. Umotana jufka se može slagati u krug (zvrk) ili paralelno. Načešće se priprema: burek (sa mesom), sirnica (sa sirom), zeljanica (sa špinatom) i slatka jabukovača (sa jabukom).
U tradicionalnim kafeima kafa se još pravi na turski, tj. bosanski način. Kafa se služi u džezvi i pije iz fildžana uz kocku šećera. Posebna zanimljivost je tzv. tucana kahva, koja se pravi na sličan način, ali se umjesto sitno mljevene koristi istucana kafa.

 

 

Sve ove destinacije, kao i mnoge druge, opisane se u knjizi "Dođi, vidi, pričaj dalje BOSNA I HERCEGOVINA 30 nezaboravnih destinacija". Knjiga se može nabaviti preko svih Amazon portala u Evropi.